Ik kom vaak tegen dat start-ups en scale-ups moeite hebben met webteksten. En zo verliezen ze de aandacht van hun potentiële klanten. Mensen komen in hordes naar de websites, maar haken ook en masse af. En in mijn ervaring komt dat in veel gevallen door oersaaie teksten op de website. Of teksten die de lezer niet in actie brengen. Terwijl dat wel is wat je als mkb’er wil. Dat je bezoeker een demo boekt, een product koopt of zich abonneert voor een nieuwsbrief.
Zo kwam ik laatst een ondernemer tegen die een prachtige website had laten maken. Je zag dat de webdesigner echt zijn best had gedaan. Maar ze vertelde me dat ze een onwijs grote bounce rate had. Mensen kwamen dus wel naar haar website, maar waren in minder dan 10 seconden weer weg. En dat is natuurlijk zonde van haar mooie website, die ook een stevige duit heeft gekost.
Toen ik wat beter keek zag ik dat ze een groot probleem had. Haar website was prachtig ontworpen, maar er stond bijna geen tekst op. En zelfs na het lezen van de tekst die er wel stond, had ik nog geen flauw benul wat haar organisatie deed. Dit zie je vaak bij organisaties die complexe producten aanbieden. Zoals in de fintech sector of de medische sector.
Wil je dat voor jouw website voorkomen? Volg dan deze tips:
Je bezoeker komt niet uit het niks op je website. Vaak hebben ze op een advertentie, e-mail of social media post geklikt. En het verhaal dat op de website begint moet daar ook op aansluiten. Ik kom het vaak tegen. In de e-mail heeft het bedrijf het over de mogelijke integraties van hun software. Maar zodra je doorklikt kom je op een website met alleen maar tekst over geld besparen. De bezoeker raakt gefrustreerd, want ze wilden juist meer weten over die integraties. En ze klikken weg.
Zorg dus dat al je kanalen op elkaar aansluiten. Dat is lang niet makkelijk, want je weet niet via welk pad iemand binnen gaat komen. Wat soms werkt is om een landingspagina te gebruiken. Dat is een soort tussenpagina die de boodschap voortzet die de lezer leest en dan ombuigt naar de berichtgeving op de website.
De gemiddelde lezer beslist binnen 10 seconden of ze verder lezen of niet. Toch zie ik vaak dat deze 10 seconden niet optimaal worden benut. Zorg dat je in één zin aan je lezer vertelt wat je doet en waarom dit belangrijk voor ze is.
Dit laatste is het belangrijkst. Mensen zijn nou eenmaal best wel op zichzelf gericht. Dus met een heldere boodschap die je lezer vertelt wat ze aan je hebben, heb je de meeste kans dat je hun aandacht grijpt
CTA staat voor een ‘call-to-action’. Stel dit is de situatie. Je bezoeker komt naar je website, leest wat er staat en is razend enthousiast. “Wow, dit wil ik. Maar wat moet ik doen?” Vervolgens staat er nergens wat je van ze verwacht. Moeten ze zich inschrijven bij een nieuwsbrief? Een product in het winkelmandje doen? Contact met je opnemen? Als jij het ze niet vertelt, klikken ze net zo gauw weer verder en vergeten ze je weer. Zorg dus dat je het altijd zo makkelijk mogelijk voor ze maakt om te weten wat ze moeten doen. Denk aan een grote knop met ‘Abboneer je vandaag’ of ‘klik hier voor meer informatie. Hierbij werkt het het best als je het in de gebiedende wijs formuleert.
Websiteteksten schrijven is niet 1-2-3 gedaan. En voor veel mensen is het de moeite waard om een professional in te huren. Tekstbureau Stories by Sanjay heeft jaren ervaring met het schrijven van webteksten voor groeiende bedrijven en mkb’ers. Wil je ook dat meer van je websitebezoekers jouw product of dienst gaan gebruiken? Neem dan nu contact op. Dat is dus een goed voorbeeld van een CTA 😉